CNC STROJEVI I CNC PLAZMA REZAČI

CNC upravljanje, računalno numeričko upravljanje ili računalom podržano numeričko upravljanje (eng. Computer Numerical Control) je upravljanje alatnim strojevima pomoću posebnih kodiranih naredbi (instrukcija) koje se učitavaju u upravljačkom računalu. U CNC sustavu mikroprocesor omogućuje izmjenu računalnog programa na samom stroju, a također je moguće provesti izmjene i tijekom strojne obrade predmeta. To svojstvo omogućuje veliku prilagodljivost u radu (fleksibilnost), uštedu u vremenu te je uvelike pridonijelo raširenosti upotrebe CNC strojeva.

Numeričko upravljanje ili NC upravljanje (eng. Numerical Control) je upravljanje alatnim strojevima pomoću posebnih kodiranih naredbi koje se učitavaju u upravljačku jedinicu stroja. U NC sustavu program se učitava u upravljačku jedinicu pomoću bušene trake, kartice ili diskete, a zatim se provodi obrada predmeta pri čemu operator na stroju nema mogućnost mijenjanja programa. Sve potrebne izmjene moraju se obaviti izvan stroja pa ponovno učitati program u upravljačku jedinicu stroja. Kratica NC koristi se za izvorno numeričko upravljanje.

CNC 500

Razvili smo CNC stroj dvostruke namjene koji omogućuje rezanje metala plazmom snage 120 A s debljinom do 20 mm te rezanje drva, pleksiglasa i sličnih materijala s CO2 laserom snage 150 W, uz istu debljinu od 20 mm. Dimenzije ploča koje se mogu obrađivati su do 3x2 metra. Ovaj stroj se koristi unutar našeg prostora kako bismo zadovoljili vlastite potrebe.

Galerija