3D PRINTERI BETONA

Građevinski 3D ispis (c3Dp) ili 3D građevinski ispis (3DCP) odnosi se na različite tehnologije koje koriste 3D ispis kao temeljnu metodu za izradu zgrada ili građevinskih komponenata. Upotrebljavaju se i alternativni izrazi kao što su Autonomni robotski građevinski sustav (ARCS) ]Proizvodnja aditiva velikih razmjera (LSAM) ili konstrukcija slobodnog oblika (FC), koje se također odnose na podskupine, poput „3D betona“ koji se koristi uputiti na tehnologije istiskivanja betona.

Postoje razne metode 3D ispisa koje se koriste u građevinskim razmjerima, a uključuju sljedeće glavne metode: ekstruzija ( beton / cement , vosak , pjena , polimeri ), vezivanje u prahu (polimerna veza, reaktivna veza, sinteriranje ) i aditivno zavarivanje. 3D ispis na građevinskoj ljestvici imat će široku paletu primjena unutar privatnog, komercijalnog, industrijskog i javnog sektora. Potencijalne prednosti ovih tehnologija uključuju bržu gradnju, niže troškove rada, veću složenost i / ili točnost, veću integraciju funkcija i manje proizvedenog otpada.

Do danas je pokazan niz različitih pristupa koji uključuju izradu građevina i građevinskih dijelova na licu mjesta i izvan njega, koristeći industrijske robote grede i privezana autonomna vozila. Demonstracije građevinskih tehnologija 3D tiskanja uključuju izradu kućišta, građevinskih komponenti (obloge i konstrukcijske ploče i stupove), mostove i civilnu infrastrukturu , umjetne grebene, ludove i skulpture.
Tehnologija je posljednjih godina imala značajan porast popularnosti kod mnogih novih tvrtki, uključujući i neke potpomognute uglednim imenima iz građevinske industrije i akademskih krugova.

Robotsko zidarstvo konceptualizirano je i istraženo 1950-ih, a s tim povezan razvoj tehnologije oko automatizirane gradnje započeo je šezdesetih godina prošlog stoljeća, s pomoću pjene za beton i izocijanata.

Objava u časopisu Korak

3d printer beton

Razvili smo mobilnu mini tvornicu betona koja ima primjenu u 3D printanju i drugim aspektima građevinske industrije.Postigli smo beton s tlačnom čvrstoćom većom od 60 Mpa, dok smo
istovremeno značajno smanjili cijenu 3d printanog betona s 1000 €/m3 na 100 €/m3.
Mini tvornica betona, istovremeno nadzire količinu materijala u tri silosa, dva spremnika tekuće kemije, količinu staklenih vlakana, kao i protok materijala prema ekstruderu, koji ekstrudira 3D printani materijal pomoću sedmo osnog robota. Ova mobilna tvornica smještena je unutar brodskog kontejnera, a kontrolira je glavni ormar opremljen PLC programom i HMI sučeljem (touchscreen ekranom) za promjenu recepture i praćenje rada.

Galerija

Primjeri naše tehnologije

hamag bicro2

Projekt je sufinanciran sredstvima Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) iz Programa provjere inovativnog koncepta.